• 587
  • 0

Studija, koja je objavljena u “EBioMedicine”, sastojala se od analize podataka uzetih od 688 dece koji su bili deo kanadskog udruženja za zdravu odojčad (CHILD) studije. Nakon kontrole faktora koji mogu da utiču na učenje deteta, kao što su roditeljsko obrazovanje, gestacijske starosti i prihoda porodice, istraživači su otkrili da deca čije su majke konzumiraju šest ili sedam obroka voća svaki dan su postigla šest ili sedam bodova više na IQ skali, po jednoj godini starosti.


U stvari, viši autor studije, profesor Piush Mandhane, rekao je da, kada trudnice jedu jednu ili više porcija voća dnevno, one snabdevaju svoje bebe sa toliko razvojnih materija kao kada bi bebe provele u stomaku još jednu celu nedelju.

Istraživači su sa istraživanjem otišli jedan korak dalje eksperimentisanjem sa voćnom mušicom. Možda zvuči kao čudan izbor, ali voćne mušice zapravo imaju 85 odsto gena koji su povezani sa funkcijom mozga kod ljudi i zato su idealne za proučavanje genetike memorije. Muve koje su rođene nakon što su njihovi roditelji konzumirali povećane količine voćnog soka, pokazale su znatno veće memorijske sposobnosti.


Ne treba preterivati

Međutim postoji nekoliko stvari o kojima treba obratiti pažnju. Pre svega, istraživači su primetili da trudnice koje konzumiraju previše šećera – čak i prirodnog šećera iz voća – su na višem riziku od trudničkog dijabetesa i rađanja beba sa većom porođajnom težinom. Zato je bolje držati potrošnju voća pod kontrolom tako što će trudnica konzumirati plodove povrća. Autori studije tvrde da je 6-7 porcija voća dnevno idealna količina. Iako su iztraživači otkrili da je najviše koristi za mozak davao sok, ceo plod je uvek bolji izbor jer nudi vlakana.

Najbolje je organsko voće i povrće

Pored toga, trudnice bi trebalo konzumiraju samo organsko voće i povrće. Niz studija objavljenih u “Environmental Health Perspectives” pokazala su da izloženost pesticidima ima negativan uticaj na perceptivno razmišljanje dece.

Istraživači sa Univerziteta u Kaliforniji, Davis, su takođe pokazali vezu između izloženosti pesticidima tokom trudnoće i veći rizik od razvojnih kašnjenja i autizma.

Direktor centra za dečije zdravljena “Icahn” medicinskog fakulteta u Njujorku, dr Philip J. Landrigan, je komentarisao o toj studiji:
Mi smo već znali od istraživanja na životinjama, kao i iz epidemioloških studija žena i dece, da prenatalna izlaganja (pesticidima) je povezana sa nižim koeficijentom inteligencije. … Ova studija se zasniva na korišćenju stanovništva čitave jedne države, posmatranja više različitih pesticida i pronalaženje povezanosti između izloženosti pesticidima i razvoju.

Trudnice treba da se pridržavaju sirove biljne ishrane
sa naglaskom na voće i povrće. Držite činiju sa svežim voćem na stolu da bi ste se podsetili da jedete više voća. Fitonutrijenti koji se nalaze u bobicama, kao što su jagode, borovnice i kupine mogu da povećaju nervne komunikacije u mozgu, ali svaki plod nudi još neke svoje dodatne prednosti.

Međutim, prehrambeni proizvodi – posebno prerađeno meso treba izbegavati po svaku cenu. Nemoguće je tačno znati šta je zaista unutar upakovane hrane koju kupujete, i pažljiva provera etiketa nije uvek dovoljna.

Trudnice imaju ogromnu priliku da svojoj deci daju sjajan start u životu, a hrana koju jedu može imati veliki uticaj na buduće zdravlje i inteligenciju bebe.
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *