• 1
  • 0

Mame koje puše pre, za vreme i posle trudnoće mogu ugroziti buduću plodnost svojih kćeri, pokazuje novo istraživanje.

Studija je uključila ženke miševa kojima su bili ubrizgani uobičajeni toksini koje se nalaze u dimu cigareta pre početka trudnoće i za vreme dojenja.

Iako nije bilo znatnog uticaja na broj i veličinu mladunaca posle izlaganja toksinima dima, uticaj na funkciju ovarija u ženki mladunaca je postojao.

Glavni istraživač Andrea Jurisčova je izrazila nadu da će ti nalazi podstaći dalja istraživanja uloge izlaganju dima cigareta i sličnih toksina iz okoline na plodnost.

„Želimo da povećamo nivo svesti“, rekla je dr. Jurisčova i dodaje da istraživanje upućuje na to da žene koje puše cigarete mogu da utiču na plodnost svojih potomaka, bez ikakvog znanja o tome.

Portal Moj doktor piše da su majčinstvo i cigarete povezani s velikim brojem komplikacija trudnoće, uključujući malu porođajnu težinu, probleme s placentom i prevremene porođaje.

U odvojenoj studiji istraživač za plodnost dr Pol Fovler i njegove kolege s Univerziteta u Aberdinu, objavili su slične rezultate koji su vezani za plodnost muškaraca.

Fovler i saradnici su pokazali da su muškarci čije su majke pušile cigarete za vreme trudnoće imali niži nivo gena koji se zove DHH, a zaduženi su za rast testisa.

Manja veličina testisa povezana je s manjim brojem spermatozoida i to može da objasni kako uticaj majki koje puše cigarete deluje na plodnost nerođenih sinova.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *