• 702
  • 0

Ova rešenja će sačuvati vaše zdravlje i neće zatrovati vašu hranu kao sintetičke hemikalije koje se koriste u konvencionalnom uzgajanju.

7 prirodnih načina za tretiranje bašte

Ovde su neke od najboljih domaćih, prirodnih, metoda za tretiranje vašeg voća i povrća. Ove metode su namenjena uglavnom za bašte, ali se mogu koristiti i za cveće i ostale ukrasne biljke koje imaju problema sa parazitima.

1. Srej od belog luka protiv gljivica

Ovo je jedan od najčešće korišćenih domaćih preparata. Sprema se tako što izgnječite luk i stavite ga u vodu kojom ćete prskati biljke jednom nedeljno. Ovaj sprej se koristi kao preventivna mera za sprečavanje pojavljivanja gljivica kod biljaka.

2. Epsom so i amonijak kao zamena za herbicid

Korov ne samo da usporava rast biljaka, već takođe narušava izgled bašte i crpi hranljive materije iz zemlje. Lako se možete otarasiti tih biljaka uz pomoć ovog herbicida. Samo pomešajte rastvor amonijaka sa epsom soli (gorka so) i poprskajte neželjene biljke.

3. Sprej za vaši od limuna

Imate problema sa vašima u svom vrtu? Napravite mešavinu limunovog soka sa vodom i sipajte u prskalicu. Protresite dobro i poprskajte dobro po željenoj biljci i po vašima. Dosadne vaši će nestati i vi ćete imati kvalitetniji i veći prinos.

ruže_septembar-2016.jpg4. Uspravne ruže

Želite da zasadite ruže ali one nikako neće da rastu uspravno! Ovaj metod će učiniti da veše ruže rastu pravo kao strela. Samo uzmite krompir, uzbušite rupu, zabodite stabljiku ruže direktno u rupu i zasadite celu stvar. U kratkom vremenskom periodu počeće ruža da raste. Pored toga, imaćete ružu koja ne raste van kontrole.

5. Sapunom protiv buba štetočina

Da, sapun protiv buba je izuzetno efikasan metod. Samo koristite deterdžent za pranje posuđa ili koristite organski prirodan deterdžent. Pomešajte ga sa vodom u ručnoj prskalici i koristite ovu mešavinu kao sprej sa kojim možete prskati biljke koje su napale štetočine. Bube mrze sapun a vašim biljkama ne smeta. Kada padne kiša, ona će sprati zaštitni sloj sa biljaka tako da ćete morati ponovo da prskate.

6. Problemi sa pepelnicom

Čest problem kod uzgajanja biljki je pepelnica, bolest koja zahvata uglavnom listove i koja utiče da budu prekriveni sa beličsto-sivkastim gljivicama. Jednostavan način na koji se možete rešiti ovog problema je da pomešate jednake delove vode i kravljeg mleka. Poprskajte biljke ovim rastvorom svake druge nedelje i za tri tretmana ćete uspeti da se otarasite ovih gljivica.

7. Koristite kafu kao prehranu za biljke*

Ako znate nekoga ko pije kafu, zamolite ga da vam sačuva talog koji ostaje na dnu šolje. Taj talog raširite preko tla i time obezbedite dodatnu oksidaciju i hranljive materije. Ovaj talog takođe pomaže da se obezbedi adekvatna drenaža tla i podstiče rast mikroorganizama, koji će učiniti zemlju u vašoj bašti kvalitetnijom. Dakle, bacajte taj talog po celoj bašti.

* Konzumiranje kafe je štetno po zdravlje. Ne savetijemo da pijete kafu i predlažemo da upozorite vaše bližnje o negativnim posledicama ispijanja kafe. Više o tome možete pročitati u knjizi “Otrov sa velikim K”.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *