• 246
  • 0

Većina onih koji gube na težini veruju da gube masnoće, a uglavnom gube vodu, mišie i druga vitalna tkiva. Ljudi teže za sigurnom dijetnom pilulom, ali dosad je ovaj put bio sve dugo nego siguran. Rezultati su nedosledni i u većini slučajeva razočaravajući. Neke dijetne pilule mogu trajno oštetiti zdravlje, a neke su se čak pokazale smrtonosnim.

Mnoge dijete uključuju diuretike (pilule za izlučivanje tečnosti). Budući da se telo sastoji od 70% vode, takve pilule srazmerno lako uklone nekoliko kilograma vode. Na vagi to izgleda dobro – za nekoliko dana. Ali telo postupno uspostavlja ravnotežu nadomeštanjem vode i više nema gubljenja težine.

Prekomerna doza belančevina u suštini će postići istu stvar. Jetra pretvara višak belančevina u ureu u krvi koja prisiljava bubrege da iz organizma izbace vodu. Potrebno je mnogo više vode da se izluče produkti preteranog metabolizma belančevina nego za rastvaranje produkata bilo ugljenog hidrata bilo masnoća.

Neke dijete za brzo mršavljenje zasnivaju se na činjenici da unos velike količine belančevina za vrlo kratko vreme dovodi do spektakularnog gubitka kilograma. Međutim to je opasno. Zbog toga takve dijete obično nadzire lekar i ograničene su na kratka razdoblja, obično oko dve sedmice
.

Prirodan gubitak na težini može biti spasonosan posebno za one koji boluju od šećerne bolesti, visokog krvnog pritiska i koronalne bolesti.

Dvadest godina nacionalne borbe protiv gojaznosti doživelo je neuspeh u Americi. Uprkos čitavom nizu programa za mršavljenje više od 90% osoba u toku godinu dana  vraća težinu koju je izgubila. 

Mnoge brze dijete smanjuju unos od 1800 do 2500 kalorija na manje od 500 kalorija dnevno. Neke od ovih dijeta izgladnjivanja mogu se spustiti čak na 300 kalorija dnevnog unosa. Telo ovaj dramatični pad u kalorijama pogrešno čita kao akutno izgladnjivanje pa se u nastajanju da zaštiti važnija tkiva zapravo počinje variti svoje vlastite belančevine (obično u obliku mišića). Pomna ispitivanja su pokazala da kod ovih dijeta do mršavljenja može doći zbog gubitka ne samo masnog tkiva nego i mišićnog.

Osobe osrednje prekomerne težine obično gube pola do jednog kilograma sedmično kod dobro uravnotežene dijete. Ozbiljno gojazne osobe mogu izgubiti i nešto više. Spori, stalni gubitak na težini ima mnoge prednosti u odnosu na radikalne dijete: 

– on ne dovodi organizam u stanje gladovanja;

– ređa su i razdoblja popuštanja i neuspeha;

– lakše se izlazi na kraj sa glađu;

– imamo dobre izglede da ćemo smršati zbog gubitka masnoća.

Ali možda je najvažnija korist od sporijeg mršavljenja što daje vremena za uspostavljanje novih i zdravijih navika u ishrani. Osoba mora razviti bolji, zdraviji način života kako bi gubitak na težini bio trajne prirode.

Mršavi podaci o celulitima

– Kreme za bedra ne daju trajne rezultate.

– Nema čudotvornih pilula. Mršavi samo vaš novčanik.

– Liposukcija je skupa. Odlazi mast ali ne i naborana koža.

– Masaže, zavoji i slično – radije sačuvajte novac!

– Ishranom siromašnom masnoćama i smanjenim unosom kalorija izgubićete pola od jednog kilograma sedmično i rešiti se ćelulita.

– Najbolji savet: ishrana siromašna masnoćama plus redovno aktivno vežbanje.

Pogrešan način mršavljenja:

– Diuretici;

– Povećan unos belančevina;

– Dijete izgladnjivanja.

Pravilan način mršavljenja:

 

– Prelaskom na optimanu ishranu uz redovno vežbanje, možete izgubiti pola do jednog kilograma sedmično. Možda time nećete smršati pre leta ali je to razuman i zdrav pristup dugoročnom resavanju suvišnih kilograma. 

Voće, povrće, integralne žitarice i mahunarke su bogate vlaknima. Jedite ih izobilno. Bićete siti davno pre nego što biste se mogli udebljati.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *