• 486
  • 0

San je jedna od ključnih potreba organizma. Pošto često tokom dana iscrpljujemo organizam do krajnjih granica, neophodno mu je odgovarajuće vreme za oporavak i osveženje. Ukoliko shvatimo značaj koji san ima za organizam i dovoljno se naspavamo to će učiniti naš život zdravijim i srećnijim, dok naši pokušaji da zaspimo na silu uz pomoć lekova za spavanje dovode do negativnih posledica.


Pilule za spavanje i povećan rizik od raka

 

Novo istraživanje koje je sproveo “British Medical Journal Open”, britanski medicinski nedeljnik, pokazuje da one osobe koje uzimaju prepisane lekove za spavanje poseduju za 35% veći rizik oboljevanja od raka u odnosu na osobe koje ne uzimaju ove lekove.

 

Rizik od prerane smrti

 

Takođe, istraživanje pokazuje da se povećani rizik od prerane smrti javlja i prilikom uzimanja male količine lekova, recimo povećani rizik od prevremene smrti kod osoba koje uzimaju od 1 do 18 pilula za spavanje u toku godinu dana je za 3,5 puta veći nego kod osobe koje ne uzimaju ove pilule. Povećani rizik od prerane smrti kod osoba koje u toku godinu dana uzimaju 132 pilule za spavanje je za 5% veći nego kod osoba koje ne uzimaju ove lekove.

Kroz dva perioda, period od 3 meseca i period od 4 godine, iztraživači iz Centra za preventivnu medicinu Skrips i Džekson Hol (Scripps and Jackson Hole Center for Preventive Medicine), sa sedištem u Džeksonu, Vajoming, pratili su stanje 10.531 pacijenta kojima su prepisani hipnotici – sedativi koji izazivaju stanje obamrlosti ili sna usporavanjem telesnih funkcija. Svaki od njih je upoređen sa najmanje dva pacijenta, istog pola i približnog uzrasta i sličnog zdravstvenog stanja, koji nisu uzimali lekove za spavanje.

 

Pilule za spavanje opasnije od saobraćajnih nesreća

 

Dok istraživanje pokazuje potencijalne opasnosti koje sa sobom nosi uzimanje pilula za spavanje, istraživači ukazuju na mogućnost da su ovi lekovi već izazvali veliki broj smrtnih slučajeva u proteklim godinama. Uzimajući u obzir da lekove za spavanje svakodnevno koristi veliki broj Amerikanaca, istraživači procenjuju da je samo u 2010. godini između 320.000 i 507.000 smrtnih slučajeva u SAD moglo biti povezano sa pilulama za spavanje. Pilule za spavanje, u kombinaciji sa drugim lekovima, prouzrokovale su više smrtnih slučajeva od automobilskih nesreća.

 

Kako se osloboditi pilula

 

Tačno je da je san važan faktor za dosezanje optimalnog zdravlja, ali iz upotrebe treba izbaciti lekove za spavanje. Da bi organizam dolazio u stanje „normalne pospanosti“ potrebno je ustajati rano, imati odgovarajuću fizičku aktivnost tokom dana, a uveče treba izbegavati noćni televizijski program i dugo ostajanje za kompjuterom. Uskoro će lučenje hormona zaduženih za pospanost i oporavak organizma biti normalizovano, tako da pilule neće biti potrebne.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *