• 439
  • 0

Sa jedne strane cene hrane sve više divljaju, a sa druge nas multinacionalne kompanije pokušavaju namamiti na sve moguće „jestive“ otrove, od GM biljaka, kloniranog mesa, konzervansa, veštačkih boja, veštačkih vitamina, do brze hrane u kojoj se osim celuloze nalaze i teški metali.

Činjenica je da više ne znamo kome da verujemo po pitanju nutricionizma i ko u stvari zna šta našem telu najviše treba, tako potreba za organskom hranom postaje pitanje opstanka. Pa ipak organska hrana je skupa i do nje se teško dolazi, stoga nam ne preostaje ništa drugo već „stvar uzeti u svoje ruke.

Na You Tube-u možete naći pregršt ideja za savremeno vertikalno vrtlarstvo, pa smo odlučili da vam predstavimo ideju profesora botanike Willem Van Cotthem-a sa Univerziteta Ghent u Belgiji.

On je sa svojim asistentima smislio sistem koji zahteva malo prostora i koji je, najvažnije od svega posebno jednostavan za gradnju i održavanje. Vertikalni vrtovi načinjeni od plastičnih boca ne samo da omogućavaju uzgoj organske hrane na posebno malom prostoru, već uz pomoć prirodnog filtera „vaš budući vrt“ može bez ikakvih problema preživeti i sa vodom koja nije sanitarno čista.

Iako plastika nije materijal koji bi preporučili ikome naučne studije su pokazale kako biljke imaju jedinstveni odbrambeni sistem koji ne asimilira čestice kancerogenog BPA.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *