• 1
  • 0

Pistaći su orašast plod koji uspeva u svim krajevima na veoma siromašnom tlu. Poreklom su iz južnog Turkestana, a već četiri milenijuma se gaje u čitavom Sredozemnom basenu. Veoma su ukusni, a istovremeno i odličan izvor biljnih vlakana, raznih minerala i vitamina.

U njima se nalaze riboflavin, tiamin, niacin, folati, vitamin B6 i pantoteinska kiselina. Od minerala pistaći sadrže bakar, mangan, kalijum, magnezijum, cink, selen i gvožđe.Sadrži posebno veliku količinu kalcijuma i gvožđa, tako da je dobar za zdravlje kostiju i zuba, a takođe pomaže i osobama koje boluju od anemije izazvane manjkom gvožđa.

Bakra sadrži preko 100% dnevnih potreba u samo 100g, minerala koji je veoma važan za neurotransmisiju, metabolizam i stvaranje eritrocita. Pojedite samo 30g pistaća dnevno i oni će učiniti pravo malo čudo za vaš organizam. Pored toga, pistaći sadrže i veliku količinu kalijuma, što je veoma poželjno u ishrani osoba koje boluju od hipertenzije – naravno, one moraju da konzumiraju nesoljene plodove.

Visok procenat vitamina B6 pomaže uspostavljanju ravnoteže hormona kod žena. Međutim, od pistaća nemaju samo žene koristi. Studija koja je sprovedena 2011. godine, je pokazala da pistaći mogu pomoći muškarcima u rešavanju problema erektilne disfunkcije.

Jedna porcja pistaća ima kalijuma koliko i polovina velike banane. Pistaći su takođe bogati antioksidansom gama-tokoferolom, koji smanjuje rizik od nastanka kancera i štiti od pojave srčanih oboljenja.

Oni su takođe veoma bogati fitosterolima, koji snižavaju nivo holesterola u krvi.

Pistaći mogu za tili čas da nam obogate i slatka i slana jela. Mi vam donosimo 8 zdravih razloga zašto treba konzumirati pistaće:
 

ZDRAVLjE SRCA

Nedavna istraživanja su pokazala da dnevna doza pistaća može da nam poboljša rad srca i spreči nastanak kardiovaskularnih bolesti. Istraživanja su takođe pokazala da je ljudima sa povišenim krvnim pritiskom, redovno konzumiranje pistaća pomoglo pri regulaciji krvnog pritiska.
 

 ZDRAVE MASTI

Iako se generalno masti, koje se nalaze u orašastim plodovima smatraju zdravima jedna porcija pistaća (oko 50 komada) sadrži svega 160 kalorija što ih čini grickalicama sa najmanje kalorija.

 

VLAKNA

Pistaći sadrže više dijetalnih vlakana čak i od zobene kaše, koja važi za najbolji izvor vlakana.

 

KAROTENOIDI

Pistaći sadrže velike količine karotenoida, luteina i zeksantina, koji su usko povezani sa smanjenjem rizika od makularne degeneracije, stanja koji može dovesti do slepila kako starimo.
 

FITOSTEROLI

Pistaći su veoma bogati supstancama zvanim fitosteroli, koji imaju mogućnost da upiju holesterol iz drugih namirnica, možda se baš zato dodaju raznim slalsticama i kaloričnim jelima.
 

PROTEINI

Pistaći, sjajna zamena za meso, veoma su bogati povrtnim proteinima, pa ih dosta koriste vegetarijanci i vegani umesto mesa.
 

ANTIOKSIDANTI

Pistaći sadrže fenolna jedinjenja za koja se veruje da odgovaraju antioksidantima pojedinih namirnica. Antioksidante nam čuvaju organizam od oksidativnog stresa koji može dovesti do raka i srčanih obolenja.
 

NUTRITIVNE VREDNOSTI

Pistaći su veoma bogat izvor gvožđa, potasijuma, fosfora, magnezijuma i vitamina B6. Kad sve saberemo pistaći sadrže preko 30 vitamina i minerala.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *