• 1
  • 0

Rast i razvoj odvija se na temperaturama 10-18 stepeni, a u fazi formiranja glavice 5-8 stepeni. Dobro podnosi kratkotrajne mrazeve u ranijim fazama porasta (rozeta) čak i do -8 stepeni. Visoke temperature 25 stepeni, a naročito 30 stepeni dovode do ubrzanog cvetanja.

Kako se gaji

Salata je usev kratke vegetacije, 50 do 120 dana, što zavisi od tipa, sortimenta, sezone i uslova sadnje. U objektima zaštićenog prostora, salata je uglavnom ozimi usev, koji se u stakleničkoj proizvodnji sadi uz dopunsko zagrevanje, dok se u plastenicima uglavnom proizvodi bez grejanja u kasnu jesen i početkom proleća. Na otvorenom polju salata se sadi u prolećnoj, letnjoj i jesenjoj proizvodnji, kada ne postoje značajna ograničenja u smislu meteroloških zahteva, ukoliko se odabere adekvatan sortiment i tehnologija sadnje.

Ublažava bol, nesanicu i nervnu napetost

Zelena salata je korisna zbog svog mlečnog soka, koga ima najviše u korenu, lisnim rebrima i mladim stabljikama. Ovaj mlečni sok naziva se i laktukarijum i deluje pomalo kao opijum, osim što je neškodljiv. U medicini je potvrđeno da laktukarijum ublažava bol i nervnu napetost i osigurava lep san.

Zato, ako imate problema sa nesanicom, probajte da pre spavanja pojedete malo zelene salate uz neke začin (koriste se maslinovo, sojino ili suncokretovo ulje, limunov sok, crne ili zelene masline, prelivi od belog luka, peršun, mirođija, a može se dodati i malo krompira, rotkvica, cvekle…).

Čišćenje jetre i prevencija raka

Zahvaljujući visokom sadržaju biljnih vlakana i jedinjenja koja joj daju karakterističan gorkasti ukus, zelena salata podstiče izbacivanje toksina iz organizma, što naročito odgovara jetri. Isto tako, ako salata postane sastavni deo vašeg svakodnevnog jelovnika, najverovatnije ćete za kratko vreme povećati nivo antioksidanasa u krvi (vitamina C i E, likopena, folne kiseline, kao i alfa i beta karotena) koji organizam štite od slobodnih radikala.

Idealna dijetalna namirnica

Zelena salata bogata je vlaknima koja pomažu u snižavanju holesterola, a korisna je i kod prevencije zatvora. Dobra vest je i da se jedući salatu osećate sitijima, pa i manje jedete, odnosno mršavite bez izgladnjivanja i mučenja. Naime, dokazano je kako je reč o idealnoj dijetalnoj namirnici – ima manje od 200 kalorija po kilogramu.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *