• 1
  • 0

Da li je ruzmarin ključ za dug život?

 
Danas postoji dosta različitih načina da se produži život, kao na primer umereno vežbanje, biljna hrana i detoksikacija. Ipak, rezultati ove studije izgleda da ukazuju na jedan od naj efektnijih načina da se čoveku produži vek.
 
Za ovu studiju, istraživači su posmatrali Aciaroli (Acciaroli), malo selo u Italiji. U tom selu se nalazi oko 300 ljudi koji imaju oko 100 godina, a ovaj broj zapravo obuhvata 45% stanovništva.
 
Za poređenje, u Italiji je prosečan životni vek oko 78.8 godina.
 
Istraživači su ustanovili određene faktore koji su zaslužni za njihovu impresivnu dugovečnost, a to su:
 
– Pristup svežem vazduhu
– Lokacija koja je udaljena od velikih gradova
– Dosta šetnje i planinarenja
 
Ipak, neki eksperti smatraju da je zbog svakodnevnog korišćenja ruzmarina u ishrani populacija ovog mesta toliko dugovečna. Ovo je jako važno imati u vidu s’ obzirom da se u Aciaroli uglavnom primenjuje mediteranska ishrana. Ruzmarin je prirodno rasprostranjen po mediteranskoj regiji i jako se često koristi kao ukrasna biljka i kao začin za razne salate, supe i ostale specijalitete.
 
Jaslin London (Jaclyn London), nutricionista i direktor jednog instituta (Good Housekeeping Institute), objasnila je da se ruzmarin obično koristi u mediteranskoj ishrani. Može se koristiti za kuvanje slanih jela, a koristi se i za spremanje određenih poslastica. Ona je dodala: „Postoji mnogo istraživanja koja pokazuju da je biljna ishrana, u nerafinisanom obliku, optimalna za gubitak težine, prevenciju od hroničnih bolesti i dug život.“
 
Čak iako niste ekspert u kuhinje, veoma lako možete uključiti ruzmarin u svoju ishranu. Jaslin London savetuje da je ruzmarin najbolje stavljati u maslinovo ulje koje se kasnije koristi u ishrani, ili se pak može dodavati u salate.
 
Ona je zaključila: „Začinske biljke generalno mogu poboljšati ukus hrani bez da se dodaje so, tako da je to odlično za one koji boluju od kardiovaskularnih bolesti.“
 

Saveti za korišćenje ruzmerina

 
Kako biste pripremili ruzmarin, isperite sveže grančice lista pod hladnim mlazom vode i potapkajte sa krpom kako bi se prosušilo. Kada pravite recept koji uključuje ruzmarin, skinite listiće sa drvenastih delova. Takođe možete dodati i cele delove ruzmarina, sa grančicom, u flašu punu maslinovog ulja, tako da će ulje upiti potrebne fitohemikalije.
 

Recept za puter od ruzmarina i belog luka

 
Ovaj puter se može koristiti kao namaz, preliv za razna jela ili dodatak u salate. Odlično ide u kombinaciji sa krompirima.
 
Sastojci:
 
2 srednja čena belog luka
1 kašičica svežeg soka limuna
soli po uksu
1/2 kašičice listića ruzmarina, fino seckanih
100g indijskog oraha potopljenog u vodu na nekoliko sati
 
Priprema:
 
1. Izblendajte sve sastojke sem ruzmarina.
 
2. Dodajte ruzmerin u smesu i izmešajte.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *