• 737
  • 0

Njena efikasnost je potvr─Ĺena kod padavice, histerije, gr─Źevitih bolova u predelu srca, gr─Źeva u disajnim putevima, nervozi koja se ispoljava na ┼żelucu i crevima. Za nesanicu se kombinuje sa kamilicom u vidu umiruju─çeg ─Źaja.

Kod povi┼íenog krvnog pritiska i sr─Źanih tegoba prouzrokovanih stresom, valerijani se mogu dodati lipa i glog za dodatno rastere─çenje sr─Źanog mi┼íi─ça. Uti─Źe na smanjenje krvnog pritiska, pa osobe koje ina─Źe imaju tegobe izazvane niskim krvnim pritiskom treba da vode ra─Źuna. U tim slu─Źajevima glog mo┼że biti koristan u kombinaciji sa valerijanom.

Upotrebljava se za razli─Źita stanja:

– Pri op┼ítoj uznemirenosti i nervozi koja se mo┼że jo┼í pove─çati usled razdra┼żenosti;
– pri nesanici koja je posledica nervoze;
– pri ┼żiv─Źanim sr─Źanim tegobama propra─çenim lupanjem srca i ose─çajem straha u predelu srca.

Kako deluje valerijana?

Valerijana ispoljava sedativno i spazmoliti─Źko dejstvo. Izaziva smanjenje lokomotorne aktivnosti i agresivnog pona┼íanja. Koristi se u slu─Źaju teskobe, glavobolje izazvane napeto┼í─çu, migrena, depresije izazvane teskobom.

Zbog svog sedativnog (uspavljuju─çeg) dejstva valerijana smanjuje pa┼żnju i koncentraciju, pa je ne treba uzimati pre vo┼żnje, upravljanja nekim spravama i ma┼íinama, kao i drugim radnjama u kojima se zahteva visoka koncentracija.

Valerijana pokazuje sedativno-hipnoti─Źko dejstvo, anksioliti─Źko (smanjuje strahove i napetost), antidepresivno, antikonvulzivno i spazmoliti─Źko (smanjuje gr─Źeve). Ispoljava i efekat na smanjenje krvnog pritiska.

Dodaj komentar

Va┼ía e-mail adresa ne─çe biti nigdje objavljena. Obavezna polja su ozna─Źena sa *