• 1
  • 0

Šolja soka od šargarepe sadrži 100 kalorija i podstiče sveukupno zdravlje, posebno zdravlje organa kao što su koža, oči, probavni sistem i zubi. Šargarepa sadrži dosta vode, sadrži proteine, dijetetska vlakana i masti. Šargarepa sadrži zeaksantin i lutein, karotenoide koji  su korisni za dobar vid i zdravlje očiju.

Sok od šargarepe je ubedljivo najbolji sok koji se može koristiti kada su u pitanju kancerogene bolesti.

Recept za sok od šargarepe

Sastojci:

6 šargarepi srednje veličine

1 cm sveže kurkume ili 1 kašičica u prahu

1 cm korena đumbira

1/2 limuna, oljuštenog

1/2 šolje obične vode

1/2 kašičice cimeta

 

Priprema:

1.
Iscedite šargarepu u sokovniku, proterajte i vodu kroz sokovnik.
2. Ubacite cimet i promešajte.
3. Uživajte u ovom ukusnom soku.

Zašto biste trebali piti sok od šargarepe svaki dan?

Dosta antioksidanata

Karotenoidi koji se nalaze u šargarepi takođe deluju kao antioksidansi, oni se bore protiv slobodnih radikala u telu, a takođe i usporavaju  proces starenja. Namirnice bogate antioksidantima podstiču izbacivanje toksina iz tela, a takođe pomažu i u sprečavanju nastanka raka i bolesti srca.

Antikancerogeno dejstvo

Konzumacija beta-karotena je povezana sa smanjenim rizikom od nekoliko vrsta kancera kao što su rak pluća, rak debelog creva i rak dojke. Potrošnja hrane koja sadrži beta-karoten svakodnevno, smanjuje rizik od raka pluća za više od 40 procenata.

Poboljšava vid

Nedostatak vitamina A može prouzrokovati slabiji vid, pogotovo u mračnoj sredini. Pošto su šargarepe bogate vitaminom A, to ih čini dobrom hranom za poboljšanje vida i prevenciju stanja kao što je noćno slepilo koje se razvija kako starimo.

Dobro je za trudnice

Redovno ispijanje soka od šargarepe tokom trudnoće, posebno u poslednjih nekoliko meseci, će smanjiti šanse da beba dobije žuticu.

Usporava starenje

Beta-karotenoidi, iz šargarepe, se odmah pretvaraju u vitamin A kada uđu u telo. Zbog toga, ispijanje soka od šargarepe može pomoći u smanjenju degeneracije ćelija, a  takođe usporava i proces starenja.

Jačanje imuniteta

Čaša soka od šargarepe će vam pružiti sve važne hranljive sastojke koji će pojačati vaš imunološki sistem. Zdrav imuni sistem će se boriti protiv bakterija i sprečavaće infekcije. Ovo će takođe smanjiti nivo zapaljenja u organizmu.

Reguliše šećer u krvi

Istraživači su otrili da šargarepa takođe pomaže u regulisanju šećera u krvi. To je zbog njenog visokog sadržaja karotenoida, koji su obrnuto povezani sa visokim nivoem šećera u krvi. Ipak, kod dijabetičara, sok od šargarepe može trenutno povećati nivo šećera u krvi zato što obiluje ugljenim hidratima.

Jača kosti

Vitamin K prisutan u šargarepi doprinosi proteinskom procesu izgradnje tela. Pored toga, takođe podržava vezivanje kalcijuma, koji može dovesti do bržeg zarastanja, naročito ako je došlo do preloma kosti.
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *