• 917
  • 0

Šolja soka od šargarepe sadrži 100 kalorija i podstiče sveukupno zdravlje, posebno zdravlje organa kao što su koža, oči, probavni sistem i zubi. Šargarepa sadrži dosta vode, sadrži proteine, dijetetska vlakana i masti. Šargarepa sadrži zeaksantin i lutein, karotenoide koji  su korisni za dobar vid i zdravlje očiju.

Sok od šargarepe je ubedljivo najbolji sok koji se može koristiti kada su u pitanju kancerogene bolesti.

Recept za sok od šargarepe

Sastojci:

6 šargarepi srednje veličine

1 cm sveže kurkume ili 1 kašičica u prahu

1 cm korena đumbira

1/2 limuna, oljuštenog

1/2 šolje obične vode

1/2 kašičice cimeta

 

Priprema:

1.
Iscedite šargarepu u sokovniku, proterajte i vodu kroz sokovnik.
2. Ubacite cimet i promešajte.
3. Uživajte u ovom ukusnom soku.

Zašto biste trebali piti sok od šargarepe svaki dan?

Dosta antioksidanata

Karotenoidi koji se nalaze u šargarepi takođe deluju kao antioksidansi, oni se bore protiv slobodnih radikala u telu, a takođe i usporavaju  proces starenja. Namirnice bogate antioksidantima podstiču izbacivanje toksina iz tela, a takođe pomažu i u sprečavanju nastanka raka i bolesti srca.

Antikancerogeno dejstvo

Konzumacija beta-karotena je povezana sa smanjenim rizikom od nekoliko vrsta kancera kao što su rak pluća, rak debelog creva i rak dojke. Potrošnja hrane koja sadrži beta-karoten svakodnevno, smanjuje rizik od raka pluća za više od 40 procenata.

Poboljšava vid

Nedostatak vitamina A može prouzrokovati slabiji vid, pogotovo u mračnoj sredini. Pošto su šargarepe bogate vitaminom A, to ih čini dobrom hranom za poboljšanje vida i prevenciju stanja kao što je noćno slepilo koje se razvija kako starimo.

Dobro je za trudnice

Redovno ispijanje soka od šargarepe tokom trudnoće, posebno u poslednjih nekoliko meseci, će smanjiti šanse da beba dobije žuticu.

Usporava starenje

Beta-karotenoidi, iz šargarepe, se odmah pretvaraju u vitamin A kada uđu u telo. Zbog toga, ispijanje soka od šargarepe može pomoći u smanjenju degeneracije ćelija, a  takođe usporava i proces starenja.

Jačanje imuniteta

Čaša soka od šargarepe će vam pružiti sve važne hranljive sastojke koji će pojačati vaš imunološki sistem. Zdrav imuni sistem će se boriti protiv bakterija i sprečavaće infekcije. Ovo će takođe smanjiti nivo zapaljenja u organizmu.

Reguliše šećer u krvi

Istraživači su otrili da šargarepa takođe pomaže u regulisanju šećera u krvi. To je zbog njenog visokog sadržaja karotenoida, koji su obrnuto povezani sa visokim nivoem šećera u krvi. Ipak, kod dijabetičara, sok od šargarepe može trenutno povećati nivo šećera u krvi zato što obiluje ugljenim hidratima.

Jača kosti

Vitamin K prisutan u šargarepi doprinosi proteinskom procesu izgradnje tela. Pored toga, takođe podržava vezivanje kalcijuma, koji može dovesti do bržeg zarastanja, naročito ako je došlo do preloma kosti.
 

Dodaj komentar

Vaša e-mail adresa neće biti nigdje objavljena. Obavezna polja su označena sa *