• 1
  • 0

Intervali visokog intenziteta moraju da se urade uz skoro maksimalan napor, a intervali odmora moraju da traju 50 odsto treninga. Stoga, ako ste u potrazi za nečim što razbija monotoniju vaše standardne rutine, ovoje je upravo to.

Primer treninga intervala visokog inteziteta možete pogledati u OVOM VIDEO SNIMKU.

Ovaj način treninga je zaista intezivan

Kada govorimo o intervalnom treningu visokog intenziteta, mi volimo da stavimo naglasak na visoki intezitet. Zamislite najintenzivnije aktivnosti koje vam padnu na pamet, a zatim duplirajte intezitet tih aktivnosti. Ovaj trening je čak intenzivniji i od toga.

Traje samo nekoliko sekundi

Da, dobro ste pročitali, u pitanju su  sekunde. Svaka eksplozija vežbe će samo trajati oko 20 sekundi
Dakle, koliko vam je od prilike bilo potrebno vremena da pročitate tekst do ovog mesta, toliko će vam biti potrebno treninga.

Sagorevanje masti traje dugo nakon što završite trening

Intenzitet treninga će osigurati da vaše telo stalno sagoreva masti, čak i do 8 sati nakon vežbanja. Stoga, čak i kada budete večerali, telo će još uvek sagorevati gomilu masti.

Kada se budete ujutru probudili sa gorećim trbušnjacima znaćete o čemu pričamo.

Potrebno je manje treninga

Težak trening će imati izuzetno mnogo efekta kada su u pitanju mišići. Ovaj kratak vid intezivnih vežbi će imati mnogo više efekta nego da radite duge iscrpljujuće vežbe.

Jedan popularan tip HIIT treninga koji se naziva Tabata, se zasniva na efikasnih 20 sekundi vežbanja nakon kojih sledi 10 sekundi odmora, omogućavajući vam dovoljno vremena da pustite malo suza pre nego što počnete narednih 20 sekundi.

Odličan trening za ljude koji su doživeli moždani udara

Ahmed, trener koji vodi jedan fitnes blog, kaže da mu je HIIT način treninga, pomogao da skine preko 10 kilograma za 4 nedelje, a takođe mu je pomogao da kontroliše svoj krvni pritisak.

Što se tiče ljudi koji su doživeli moždani udar, prema istraživanju Univerziteta u Sinsinatiju, HIIT se pokazao kao efikasan trening u oporavku u poređenju sa dosadnim, standardnim režimima treninga, i zabeleženo je značajno poboljšanje aerobne sposobnosti.

Sagoreva mnogo kalorija

Kada kažemo mnogo, mislimo na mnogo u odnosu na dužinu trejanja treninga. Da li se sećate kako smo naglasili koliko je intezivan ovaj trening? Pa, taj napor se isplati: intervalni trening visokog intenziteta može sagoreti 13 kalorija u minuti –što je za 3 kalorija više nego trčanje.

Razlog za ovo povećanje u sagorevanju kalorija je zbog toga što vaše telo radi sa maksimalnim otkucajima srca.

Sagoreva više masti nego druge vežbe

HIIT ne samo što sagoreva kalorije, već sagoreva i masti! To je zato što intenzivan napor koji sačinjava trening, povećava metabolizam tokom odmora i pomaže u sagorevanju masti više od standardnih umerenih vežbi.

Brzi trening

Tri 20-minutna HIIT treninga nedeljno je više nego dovoljno da biste počeli da primećujete rezultate. To izuzetno malo vremena nedeljno u poređenju sa drugim rutinama za vežbanje, tako da ukoliko ste zauzeti zbog previše obaveza ovo je trening za vas.

Nema potrebe za teretanom

Ovaj način treninga možete praktikovati u kući ili stanu. Uopšte nema potrebe da idete u teretanu i plaćate mesečnu nadoknadu, slušate glasnu elektronsku muziku koja se pušta u teretani i ne morate da budete u zagušljivim prostorijama.

Možete da trenirate na terasi, plaži, u dvorištu ili parku. Radite zgibove na nekoj grani. Radite sklekove dok veverice sakrivaju orahe u vašoj kosi. Vratimo se prirodi.

Šta može biti bolje od toga?

Smanjuje nivo šećera

Ispostavilo se da, dok je fantastično za zaposlene pojedince i one koji mrze da idu u teretanu, takođe je odlično za one koji pate od šećerne bolesti.

Jedna studija u Danskoj je pokazala da je, dvanaest nedelja intervalnog treninga visokog intenziteta za one koji su imali dijabetes tip 2, imalo mnogo više efekta na smanivanje šećera u krvi nego obični umereni treninzi.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *