• 1
  • 0

U našoj flori takođe postoji veliki broj jestivih biljaka od kojih će mo razvrstati po nameni kao: povrće za čorbe i variva, salate, zamene za hleb, zamena crnog i belog luka, kaše, čajne biljke, divlje voće i lekovito bilje.

Neke od divljih biljaka koje možemo koristiti kao povrće, za čorbu, varivo ili pire pored ostalih su: bela rada, beli slez, bokvica, brašnjenik, brekinja, breza, bujad, crvena mrtva kopriva, crvena kleka, čuvarkuća, sve vrste pitomih i divljih detelina, dobričica, drenovac, loboda, gusja trava, jagorčevina, kiseljak, konjsko zelje, mali i veliki čičak, mali srčanik, kaslačak, mečja šapa, mišjakinja, mrtva kopriva, okrugli divlji luk, petrovac, pitomi slez, plućnik, poljsko zelje, popovac , ptičje mleko, sibirski luk, sitni čapljan, zečja soca, sve vrste zvončića i mnoge druge…

Pipremanje jela od divljeg povrća

Postupak za pripremanje čorbi:

Najpre odvojiti lišće od stabljika, mlakom vodom isperite listove, zatim u drugoj posudi zagrevajte vodu da ključa, pa oprane listove potopite u ključalu vodu i kuvajte 10-15 minuta. Procedite, vodu bacite, a lišće sitno iseckajte i tako iseckano dodajte ponovo u manju zapreminu proključale vode. Kuvajte oko 10 minuta, dodajte kašiku-dve projinog ili pšeničnog brašna, svežih listova peršuna i na kraju dodajte glavicu crnog luka prethodno pečenu u rerni. Po želji se može dodati malo ukuvanog paradajza.

Drugi način bi se satojao u sledećem: oceđeno lišće sitno iseckati ili samleti u mašini za meso, a u šerpi zagrejati ulje, dodati brašno da porumeni i sipati pripremljeno divlje povrće da se proprži, a zatim preliti sa toplom vodom.

U našoj narodnoj ishrani uz kuvano varivo ili čorbu, koriste se salate, koje podstiču apetit. Salate se mogu praviti od velikog broja različitih biljaka i to od ranog proleća do jeseni. U rano proleće salate se mogu praviti od: kiseljaka, troskota, mišjakinje, crnog sleza, žute zečje soce, jagorčevine, ženske i muške bokvice, listova maslačka, listova krasuljka, vršnih izboja vodopije, zmijskog luka i okruglog divljeg luka.

Postupak za pripremanje salate od divljeg bilja:

Pripremanje salate: biljke se operu jakim mlazom čiste vode, zatim se sitno iseku i stave u činiju, posole i malo izgnječe i preliju limunovim sokom (može i sirće ali mi ne preporučujemo), a u datim prilikama može se dodati i malo maslinovog ulja(ili suncokretovog).

Divlje bilje kao začin

Zaćinske divlje biljke u sebi sadrže ljute ili gorke materije koje podstiču apetit. U ovu grupu možemo svrstati: kiseljak, paprac, kopitnjak, zmijin luk, okrugli divlji luk, sedmolist, divlja mrkva i pasji luk.

Hlebne biljke:

Hlebne biljke su uglavnom zeljaste biljke, čiji su korenovi pravi magacin skroba i proteina. Neke od njih imaju krtole ili rizome prepune skroba, pa se kuvanjem u obliu pirea može dobiti potpuna zamena za hleb. U našim uslovima i podneblju sve vrste boca koje rastu pored puteva i na pustim mestima imaju zadebljale korenske sisteme, prepune skroba, a neke od njih imaju i prave krtole. Vodena biljka lokvanj, vodena bokvica i uskolisna bokvica imaju korenove sa skrobom, a slićno je i sa biljkana ptičije mleko, dremovac, barskom trskom i rogozom.

Postupak za pripremanje pirea od hlebnih biljaka:

Korenovi se oljušte, dobro operu, zatim se sitno iseku i kuvaju u slanoj vodi dok ne omekšaki, pa se potom izgnječe u kašastu masu. Ukoiko se želi da izgnječena masa bude gušća, ponovi se kuvanje do željene gustoće, a ukoliko se želi da bude ređa doda se voda i po potrebi i ponovo prokuva. Ovakav pire je lekovita hrana koja se može koristiti za zamenu hleba kod bolesnika sa šećernom bolešću.

Čajne biljke

Neke bilke semogu koristiti kao čajne bilke, za kuvanje vitaminskih osvežavajućih čajeva. Čaj nije potrebno kupovati u prodavnicama jer se čajne biljke nalaze na dohvat ruke svugde u našoj najbližoj okolini: vrzinama, šikarama, šibljacima i šumama.

U najranije proleće čaj kuvajte od plavih i crvenih plodova kleke,listova nizijske i šumske kupine, šumske jagode, divlje ruže, matičnjaka, nane, majčine dušice, vranilove trave i krtole kaćuna.

U leto se za čaj mogu koristiti cvetovi bagrema i lipe, a u jesen plodovi divlje ruže – šipurci, plodovi divljih jabuka, plodovi gloginja, trnjine i mnogi drugi.

Obavezno proverite biljke pre spremanja zato što neke mogu da budu otrovne!!!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *