• 386
  • 0

Uglavnom je praćen glavoboljom, mučninom i nesanicom, otečenim limfnim čvorovima, bolovima u mišićima i zglobovima te padom koncentracije.

Ponekad se javljaju i vrtoglavica, otežan govor, bol u grlu, nesvestica, gubitak daha i prevelika osetljivost na mirise, zvukove i svetlost.

Najčešći uzroci su konstantan stres i nepravilna ishrana bogata zasićenim mastima i rafinisanim šećerom, a tokom jeseni i zime problem stvara i nedostatak sunčeve svetlosti koja podstiče lučenje serotonina, hormona odgovornog za dobro raspoloženje.

U otklanjanju umora važnu ulogu ima pažljivo planiranje jelovnika. Da bi se unele hranljive materije koje povećavaju fizičku ili psihičku energiju, poželjno je jesti namirnice bogate složenim ugljenim hidratima.

Integralne žitarice

Zbog obilja složenih ugljenih hidrata, vitamina B i hranljivih sastojaka koje sadrži opna zrna, integralne žitarice vraćaju organizmu energiju i smanjuju osećaj iscrpljenosti i umora. Preporučuje se svakodnevni unos ovih zdravih zrna kroz pahuljice, testenine, hleb i druga kvalitetna peciva.

Citrusno voće

Pomorandža, mandarina, limun i grejp obiluju vitaminima koji organizmu daju snagu. Da bi se zadovoljile dnevne potrebe za vitaminom C, dovoljno je svakodnevno popiti limunadu sa medom i za užinu pojesti grejp. Moćna kombinacija meda i citrusnog voća otkloniće iscrpljenost i ojačati organizam.

Mahunarke

Ovo povrće spada u namirnice s vrlo niskim glikemijskim indeksom, što znači da ne provocira lučenje insulina, pa samim tim ne opterećuje organizam. Zbog toga stručnjaci preporučuju mahunarke kao odlično sredstvo za otklanjanje iscrpljenosti.

Pasulj, bob, grašak i soja bogati su kvalitetnim proteinima i imaju odličan mineralno-vitaminski sastav. Sadrže visok procenat gvožđa, kalcijuma, magnezijuma i vitamina B kompleksa koji pomažu organizmu da se oslobodi hroničnog umora.

Voće i povrće

Na dnevnom meniju obavezno treba da se nađu i neke od sledećih namirnica: cvekla, šargarepa, masline, beli i crni luk, boranija, jabuke, kupine, avokado, ananas, integralni pirinač, orašasto voće, semenke bundeve i suncokreta, banane, paradajz, crvena paprika, kupus, karfiol

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *