• 627
  • 0

Dobra vest je da možete konzumirati sveže povrće i voće kako biste održali telo hidriranim, zato što je čak 80% njega voda.

Dobre namirnice koje hidriraju telo:

1. Krastavac

Krastavci imaju visok sadržaj vode, više od 90 odsto. U stvari, oni imaju najveći sadržaj vode od sve čvrste hrane. Bilo bi dobro da konzumirate dosta ovog povrća dok ga još ima tj. dok mu je sezona, bez obzira da li u salatama ili u sirovim supama, krastavac zapravo može pomoći telu ne samo da ostatane hidrirano, već i da izbaci toksine.

2. Celer

Celer je bogat antioksidansima i ima anti-inflamatorno dejstvo. Pored toga, ovo povrće je odlično za održavanje optimalne hidriranosti organizma a takođe nam pomaže i da se rashladimo tokom vrelih letnjih dana.

3. Paradajz

Paradajz je sačinjen od 94 procenata vode, a takođe pomaže da vaša koža izgleda odlično. Paradajz je takođe bogat antioksidantom likopenom, koji čisti organizam od toksina i pomaže u oporavku kože od oštećenja.

4. Zelena paprika

Zelene paprike su sočne i prepune vode, a takođe su odličan izvor antioksidanata.

5. Karfiol

Karfiol sadrži više od 90 odsto vode i prepun je vitamina, kao i fitonutrijenata koji su se pokazali efikasnim za snižavanje holesterola i u borbi protiv raka, posebno kod raka dojke.

6. Lubenica

Lubenica takođe sadrži više od 90 odsto vode što je čini odličnim hidratorom. Takođe je odličan izvor vitamina A, C i B6. Lubenicu je najbolje jesti hladnu leti kako bi ste se maksimalno osvežili.

7. Brokoli

Brokoli je takođe vrlo dobar izvor vitamina A i vitamina K. Pokušajte da dodate sitno seckane komade brokolija bilo kojoj salati da bi ste povećali unos vode.

8. Grejpfrut

Grejpfrut je izuzetno sočan i prepun tečnosti. I pored toga što je veliki izvor vode, on je takođe prebogat sa vitaminom C, koji može da pomogne jačanju imunog sistema.

9. Spanać

Spanać ima visok sadržaj vode, bogat je luteinom, kalijumom i vlakanima, a samo jedna šolja sirovog lišća spanaća sadrži 15% svog dnevnog unosa vitamina E, važnog antioksidanta koji pomaže u borbi protiv štetnih molekula poznatih kao slobodni radikali.
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *