• 1
  • 0

HRANLjIVI SASTOJCI

 
– Vitamini B grupe (100 mg dnevno; najbolje je da se uzima 50 mg dva puta na dan) su vrlo važni za održavanje zdravlja nerava. Nedostaci B vitamina su česta pojava kod ljudi koji jedu modernu, devitalizovanu, prerađenu i brzu hranu. Uzimajte dobre vitaminske/mineralne dodatke najmanje 2 puta dnevno. Treba da sadrže sve B vitamine. Najbolji način unosa ovih vitamina je da konzumirate nutritivni kvasac, 2 čajne kašičice dnevno.
 
– Vitamin B1 ili tiamin (100 mg, dva puta dnevno) je naročito delotvoran protiv neuritisa.
 
– Vitamin B3 ili niacin (50 mg dva puta dnevno) . Nemojte uzimati više od 100 mg dnevno. Niacinamid je isti kao niacin, ali ne izaziva crvenilo lica kao on.
 
– Vitamin B12 (2000 mcg dva puta dnevno).
 
– Vitamin B6 (250-500 mg 1-2 puta dnevno), naročito dobar za sindrom karpalnog kanala.
 
– Folna kiselina (400-800 mcg dnevno).
 
– Inozitol (1000 mg, 1-2 puta dnevno), naročito dobar za neuropatiju usled dijabetesa.
 
– Pored gore navedenih B vitamina uzimajte i vitamin C (sok od limuna, kivi) sa bioflavonoidima (100 mg).
 
– Vitamin E (400 jedinica 2-3 puta dnevno), naročito dobar za postherpesni sindrom.
 
– Vitamin A je najbolje uzimati u obliku beta-karotena (sok od šargarepe, sveže zeleno i žuto voće i povrće).
 
– Minerali poput kalcijuma (biljni izvori), magnezijuma (biljni izvori), cinka (30 mg dnevno iz biljnih izvora, ali ne sme da prelazi 100 mg zajedno sa drugim dodacima), i joda.
 
– Esencijalne masne kiseline iz 1-2 kašike hladno ceđenog lanenog ulja dnevno. Nikad ga ne stavljajte u jelo tokom kuvanja, već ga pospite po hrani nakon što bude servirana. Najbolji izvori ovih kiselina su ulje od lanenog semena i ulje od pšeničnih klica.
 
– Sveže i bareno povrće je bogato mineralima koji su potrebni nervnom sistemu i mozgu. Jedite žitarice u celom zrnu, orašaste plodove i mahunarke.
 
– Kvasac (nutritivni ili neaktivisani pivski), kelp ili dulse, i lecitin su od velike koristi. Jedite redovno, žvaćite polako i nemojte se prejedati. 
 
– U ulju od pšeničnih klica nalazi se oktokozanol, koji blagotvorno deluje na membrane neurona.
 

OSTALO

 
– Povećajte unos tečnosti.
 
– Odmorite se dovoljno tokom noći i izbegavajte iscrpjivanje polnim odnosom. Medicinski stručnjaci znaju da je to najbrži način da dođe do slabosti, degeneracije i oboljenja nervnog tkiva.
 
– Dobra ravnoteža između fizičke aktivnosti i odmora odlično deluje na jačanje tela, ali ako je ishrana zdrava.
 
– Nemojte konzumirati stimulanse i svu prerađenu, rafinisanu i brzu hranu.
 
– Hidroterapijske metode primene prohladne i hladne vode pomažu u jačanju nerava.
 
– U biljke koje leče nerve spadaju: kapica, hmelj, kamilica, odoljen, anđelika, betunika, Hristov venac, imela i male količine lobelije. Pogledajte tinkture dr Šulca nervi #1 i nervi #2.
 
Evo dodatnih informacija o povezanosti hranljivih sastojaka sa nervima i mozgom:
 

DODATNE INFORMACIJE O HRANLjIVIM SASTOJCIMA

 
– Nedostaci vitamina B grupe i vitamina C ometaju metabolizam u mozgu. Nedostatak niacina može izazvati duboku depresiju, koja se viđa u slučajevima psihoze. Simptomi većeg nedostatka vitamina B6 su glavobolja, uznemirenost, vrtoglavica, jaka nervoza i nemogućnost da se osoba skoncentriše. Nedostatak tiamina dovodi do nedostatka enegije, stalnog zamora, gubitka apetita, i uznemirenosti, a ako ostane tako duže vremena, onda dolazi do emocionalnog nemira i preteranih reakcija na stres. Pantotenska kiselina (vrsta B vitamina) je potrebna za lakše savladavanje stresa. Nedostatak vitamina C dovodi do uznemirenosti.
 
– Vitamini B grupe (B3, B6, B12 i folna kiselina) izbacuju višak estrogena iz jetre i sprečavaju da isti izazove mentalne probleme.
 
– Od vitalnog značaja je da se unosi dovoljna količina kiseonika ako želite bistar um. Vitamin E pomaže mozgu da dobije dovoljno kiseonika od one količine koja dospe u pluća.
 
– Adekvatna količina kalcijuma u hrani je neophodna za organizam. Njegov nedostatak rezultira u insomniji, napetosti i umoru.
 
– Kalcijum deluje zajedno sa magnezijumom kao zaštita nerava od oštećenja.
 
– Osoba koja ne unosi dovoljno magnezijuma sklonija je nesaradnji, povlačenju, apatiji i svađi.
 
– Kod šizofrenije u telu postoji višak bakra; njegova količina se smanjuje unosom cinka i mangana. Nedostatak vitamina C čini da se bakar zadržava u jetri i mozgu.
 
– Brojni slučajevi šizofrenije, autizma, abnormalnog ponašanja i nemogućnosti učenja su posledica viška olova ili bakra u telu. Proverite svoje vodovodne cevi. Najbezbednije su plastične cevi.
 

DODATNE INFORMACIJE O  HRANI

 
– Postoji direktna povezanost poprečnog dela debelog creva i mozga. Jer kada je debelo crevo začepljeno, onda se u mozgu javlja problem i nastaje mentalna bolest ili, recimo, kod nekih nastane napad epilepsije. Izbacite iz ishrane „lepljivu hranu“; ona se lepi za debelo crevo, začepljuje ga, izaziva gomilanje sluzi i toksina, i dovodi do nastanka mentalnih poremećaja. U takvu vrstu hrane spadaju: belo brašno, šećer, jaja, meso, kikiriki i mlečni proizvodi.
 
– Cela zrna žitarica stimulišu lučenje triptofana u mozgu, koji doprinosi smirenju i mirnoći.
 

DODATNE INFORMACIJE O HORMONIMA

 
– Nedostatak tiroksina – hormona iz tiroidne žlezde – dovodi do usporenja fizičkih i psihičkih funkcija. Hipertiroidizam je povezan sa emocionalnim nemirom, zaboravnošću, sporim načinom razmišljanja i uznemirenošću.
 
– Kada adrenalne žlezde ne funkcionišu kako treba, onda nastaje depresija i drugi oblici psihičkih bolesti.
 
– Fizička aktivnost (naročito napolju na svežem vazduhu), u opuštenom stanju, pomažu podmlađivanju tela i uma.
 
– Pored nekih drugih biljaka, ginko poboljšava funkciju mozga, cirkulaciju mozga i memoriju. Pripremite tinkturu za mozak po receptu dr Šulca.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *