• 528
  • 0

1. Zujanje u ušima ili gubitak sluha

Tinitus, ili neprestano, piskavo zujanje u ušima česti je simptom nedostatka magnezijuma, kao i gubitak sluha. Izvršena su brojna istraživanja o vezi između zdravlja uha i adekvatnog nivoa magnezijuma. U jednom kineskom istraživanju otkriveno je da dovoljna količina magnezijuma sprečava formiranje slobodnih radikala koji mogu dovesti do gubitka sluha. U istraživanju izvršenom na Majo klinici, otkriveno je da je pacijentima koji su doživeli gubitak sluha, lečenje dodatkom magnezijuma pomoglo da povrati sluh u roku od tri meseca.

2. Grčenje ili podrhtavanje mišića

Magnezijum je krucijalan za optimalnu funkciju mišića. Bez njega, telo bi bilo u stanju konvulzije, jer upravo ovaj mineral omogućava mišićima da se opuste. Zato se, na primer, ukapavanje magnezijum-oksida koristi da bi se ženama olakšao porođaj, i zato se magnezijum nalazi u tabletama za spavanje. Nedostatak magnezijuma, stoga, može dovesti do facijalnih tikova, grčenja mišića i trzanja ili podrhtavanja stopala dok pokušavate da spavate.

3. Depresija

Veza između niskog nivoa magnezijuma i depresije bila je otkrivena pre više od jednog veka, kada su doktori hteli da ga upotrebe da bi lečili ovaj mentalni poremećaj. Moderna nauka podržala je ovo istraživanjem u psihijatrijskoj bolnici u Hrvatskoj, otkrivajući da su mnogi pacijenti koji su pokušali da izvrše samoubistvo imali ozbiljno nizak nivo ovog važnog minerala. Jedna prednost magnezijuma nad tradicionalnim anti-depresivima je nedostatak nuspojava koje su ponekad povezane sa ovim lekovima.

4. Abnormalna srčana funkcija

Kao što je prethodno rečeno, nizak nivo magnezijuma može uticati na mišiće u celom telu a to uključuje i srčani mišić. Nedostatak magnezijuma može dovesti do stanja poznatog kao srčana aritmija kada srce ne uspeva pravilno da kuca a to, zauzvrat, može prouzrokovati veći rizik za komplikacije kao što su srčani napad i šlog. Zato, na primer, doktori u Centru za srce Henri Lou u Konektikatu svoje pacijente koji imaju aritmiju leče lekovima koji sadrže magnezijum.

5. Kamen u bubregu

Mnogi veruju da kamen u bubregu nastaje od viška kalcijuma, ali zapravo je nedostatak magnezijuma krivac za to. Magnezijum sprečava formiranje kamenja ne dopuštajući vezivanje kalcijuma sa oksalatom, dva jedinjenja koja sačinjavaju kamenje. Kamen u bubregu može biti uznemirujuće bolan, tako da je dobro znati da njegov nastanak može sprečiti nešto jednostavno kao što je dodatak magnezijuma!

Ako imate neke od ovih simptoma, konsultacija sa zdravstvenim radnikom je dobra ideja. Takođe je mudro uvesti ishranu koja uključuje seme suncokreta i bundeve, bademe, organsku soju ili crni pasulj, indijski orah i spanać jer oni su prirodni izvori magnezijuma.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *