• 632
  • 0

Štetni efekti energetskih napitaka

Želite da vežbate, ali ste umorni i treba vam nešto da vas motiviše i da vam da energiju, tako da ste odlučili da popijete energetski napitak.

– Ovo može biti smrtonosno, naročito ako ste pod velikim stresom ili ako imate visok krvni pritisak.
– Broj hitnih bolničkih slučajeva povezanih sa energetskim pićima udvostručio se od 2007 do 2011.
– Energetska pića mogu ubrzati rad vašeg srca i mogu povećati krvni pritisak, pa čak mogu da dovedu i do srčanog napada.
– Nije vam potrebno toliko šećera za trening koliko uglavnom sadrže energetska pića. Jedno energetsko piće može da sadrži do 10 kašičica šećera (40 grama). Odlučite se za prirodan izvor šećera i energije, tako što ćete pojesti bananu ili grožđe.

Mislite da je bolje piti energetsko piće umesto kafe?

Pogrešno! Jedan vodeći brend energetskog pića dostiže i do 570 mg kofeina po limenci. Ovo je previše kofeina za vaše telo, posebno ako se odmah popije velika količina!

Ova količina kofeina može da dovede do ozbiljnog pražnjena nadbubrežne žlezde. To može izazvati da neprestano budete iscrpljeni, što uglavnom rezultuje time da ljudi piju još više energetskih pića. Ako vam često pada energija i ako vam pritisak previše pada, trebali biste razmisliti o tretiranju uzroka a ne samo simptoma.

3 u 1 kafe su takođe opasne po zdravlje kao i standardna crna, pržena kafa.

Međutim, ukoliko se odlučite da prestanete sa unosom kofeina možete narednih par nedelja osećati glavobolje i iscrpljenost. Ali ne brinite, samo budite uporni i uskoro će se vaše telo vratiti u normalno stanje bez kofeina.

Ali etiketa kaže da ovo piće sadrži vitamine i amino kiseline u sebi, tako da mora biti zdravo za mene!

Nažalost, hranljiva vrednost slatkih kofeinskih pića je izuzetno loša. Nedozvolite da vas zavara marketing! Energetska pića su zapravo označena kao dijetetski suplemenati, ali su sve samo ne to.

Bilo je slučajeva tinejdžera koji su umrli od posledica prevelike potrošnje energetskih pića koja su izazvala srčani zastoj.

Neka energetska pića navodno sadrže i korisne lekovite biljke, ali te biljke su u veoma malim količinama i ne u oblicima koji vam mogu biti od koristi. Isto važi i za vitamine i aminokiseline. Količine vitamina i aminokiselina su jako niske i ne u obliku koji odgovara našem telu, tako da će se jako mali broj tih supstanci apsorbovati. Najbolje je da nađete prirodne izvore vitamina i aminokiselina.

Šta bih mogao popiti ujutru za energiju?

Najbolje bi bilo da ujutru popijete energetski šejk ili smuti. Energetski šejk se može sastojati od soka nekog voća, mlevenih žitarica, orašastih plodova i celog voća. Ovak šejk neće opteretiti vaš organizam i daće vam potrebnu energiju, ali i belančevine koje su potrebne za gradnju mišića.

Prednosti i mane piće energetskih pića


Prednosti:

Ne postoje prednosti korišćenja energetskih pića. Najbolje bi bilo da ova piće i ne postoje.

Mane:

– anksioznost
– glavobolja
– srčani udar/moždani udar
– depresija
– razni napadi
– visoki krvni pritisak
– nizak krvni pritisak
– dijabetes
– nema nutritivne vrednosti tj. uglavnom sadrži prazne kalorije
– razdražljivost
– kofein inhibira aktivnost folata, B6 i B12
– može uzrokovati smrt
– mučnina, dijareja
– kiseline u ovim pićima mogu dovesti do uništenja zuba,  oštećenja želuca, osteoporoze i preloma kostiju.
– ubrzano starenje
– remeti vašu crevnu floru
– dovodi do niskog nivoa serotonina
– dehidracija
– smanjuje nivo kortizola (koji može da izazove slabost, umor, anksioznost, lupanje srca, depresiju, nesposobnost nošenja sa stresom)

Dakle, kao što vidite, energetska pića vam ne mogu pomoći već vam samo mogu odmoći. Ni jedna prednost i dosta mana, izbor je na vama.
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *