• 1
  • 0

Od ove biljka nastalo je desetak vrsta paradajza koje poznajemo danas. 

Lekovita svojstva

Paradajz je izuzetno lekovita biljka, čija konzumacija ima pozitivne efekte na zdravlje, a posebno se izdvaja njegov efekat na zdravlje srca. Paradajz sadrži likopen, jedan od najsnažnijih antioksidanata. Lekoviti su zapravo plodovi koji su bogati vitaminom C, karotinom, vitaminom B1, a ima i vitamina E. Pored toga u paradajzu su sadržane i značajne količine mangana, gvožđa, bakra i kalijuma.

Sok od paradajza snižava krvni pritisak, povećava izlučivanje želudačnih i crevnih sokova i potpomaže varenje. Preporučuje se u dijetama obolelih od reumatičnih oboljenja, gihta, kao i srčanih i bubrežnih bolesti.

100 g paradajza sadrži: 17 kcal, 94 g vode, 0,2 g masti, 242 mg kalijuma, 9 mg kalcijuma, 14 mg magnezijuma i 25 mg vitamina C.

Paradajz spada u voće tj u bobice, ali s obzirom da nije sladak kao plodovi voća, sa kulinarske tačke posmatra se kao povrće i najčešće se služi kao salata ili kuvan. U ishrani se koristi svež, konzervisan, kao sok, preliv i začin.

Iako se najčešće konzumira kao svež u salati, paradajz je jedini proizvod koji kuvanjem ne gubi svoja osnovna svojstva a to je bogatstvo likopena. Samo 2 dl sosa ili soka od paradajz dnevno dovoljni su za pomoć pacijentima sa ovim oboljenjem.

Tajna je u visokom nivou likopena, koji daje zrelom paradajzu crvenu boju. Paradajz ima podjednako dejstvo kao lekovi koji se pripisuju u ovim situacijama ( 25 mg likopena dnevno redukuje loš holesterol i za 10%), a nema nuspojava kao sa lekovima, koji podrazumevaju bolove u mišićima, slabost i oštećenje nerava.

Sok od paradajza kao lek 

Istraživanja su dokazala da najbolje rezultate paradajz postiže u vidu soka od paradajza. Lekovita svojstva ovog napitka ogledaju se u tome da: reguliše metabolizam, jača otpornost organizma, izbacuje suvišnu tečnost iz organizma, snižava krvni pritisak (ukoliko se ne posoli), popravlja krvnu sliku (deluje protiv malokrvnosti), reguliše varenje, pozitivno deluje na bolesti jetre, pankreasa i protiv reume.

Sok od paradajza treba koristiti kod premora jer okrepljuje i čisti organizam, a ujedno telo oslobađa od neprijatnih mirisa. Takođe je dobar prirodni lek protiv prevremenog starenja, kašlja, plućnih bolesti i bolesti mokraćnih organa.

Dalja naučna istraživanja potvrđuju da sok od paradajza umanjuje slepljivanje trombocita (sprečava trombozu), pogotovo kod osoba sa dijabetesom tipa 2. Kako je poznato da dijabetičari imaju povećan rizik od nastanka tromba a ova pojava je najčešći uzročnik infarkta srca i mozga, preporučuje im se upotreba soka od paradajza, samo što pri tom treba i umanjiti unos natrijuma.

Srčani bolesnici bi iz istog razloga trebali upotrebljavati sok od paradajza kao i zbog visokog sadržaja kalijuma. Osim toga ovaj napitak smanjuje loš holesterol i ujedno umanjuje opasnost od njegovog taloženja na krvnim sudovima. Podstiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca i pravilan rad pankreasa pa je koristan osobama koje pate od anemije i opet dijabetičarima.

Reguliše rad jetre i žuči a u vrelim letnjim danima ublažava zeđ i okrepljuje organizam. Pored soka, paradajz pripremljen kao salata, čorba ili kao dodatak jelima imaće pozitivan učinak na organizam. Izuzetak je zeleni paradajz, koji nije dobar za upotrebu i treba ga izbegavati.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *