• 1
  • 0

Iz pocetnog tankog korena, višegodišnjim uzgajanjem dobijen je gomoljasti podzemni deo biljke. Iznutra je crvene do krvavocrvene boje, a stabljika i listovi su kod vecine sorti crveno nahukani.

Ova dvogodisnja biljka vretenastog korena crvene boje i tamnozelenog lisca spada u red najkorisnijih i najlekovitijih povrtarskih kultura. Koristi se cela biljka, upotrebljava se preko cele godine, bogata vitaminima i mineralima, lako svarljiva, moze se uzimati bez ogranicenja i opasnosti od stetnih posledica. Pored izuzetnog bogatstva belancevinama, mastima i ugljenim hidratima, cvekla sadrzi gotovo sve mineralne sastojke: kalcijum, kalijum, natrijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, fluor, mangan, bakar, jod, sumpor, litijum, stroncijum, brom…Značajno je i prisustvo vitamina B1, B2, C , kao i vitamina B12, izuzetno retkog u namernicama biljnog porekla a tako važnog za vegetarijance.

Zahvaljujuci prisustvu antocijana, koji daje toplu crvenu boju soku od cvekle, a utice i na obnavljanje krvi, ova blagotvorna biljka deluje i antikancerozno.

Izuzetni su zdravstveni efekti cvekle u slucajevima demineralizacije kostiju i zuba: prisustvo joda čini je dragocenom u borbi protiv arterioskleroze i usporavanja procesa starenja. Osnov visestruke lekovitosti ove biljke čine ipak betanin i betain, jer podsticu razmenu materija, regulišu krvni pritisak, smanjuju holesterol,odrzavaju krvne sudove i podsticu rad jetre.

Ako se cuva na odgovarajuci nacin, cvekla se može sacuvati do iduceg leta.

Lekovito delovanje:

Osnovno delovanje cvekle je u suzbijanju tumora i lecenju leukemije. Zatim, u lecenju malarije, akutnih fibroznih bolesti i gripa u pocetnom stadijumu. Osim toga, koristi se za regulisanje krvnog pritiska, posebno kod bolesnika s niskim ; povoljno utice na zivce i rad mozga. Za sve vrste lecenja koristi se sveze cedjeni sok iz cvekle, a iz 1 kg cvekle može se dobiti 700 do 750 g soka. Cvekla je, nadalje, korisna u lečenju slabokrvnosti, posebno kod dece i mladih osoba, a poboljšava rad zeluca, creva i zuci.

SOK OD CVEKLE

Kuvanjem gubi svoju lekovitost pa je najbolje piti sok od presne cvekle. Od 1 kilograma cvekle dobije se otprilike 700 grama soka. Cveklu treba tanko oljustiti, sitno narendati, preliti sokom od limuna i medom. Kada malo odstoji istisnuti sok i pita ga u gutljajima celog dana. Kod tezih oboljenja popiti dnevno od 1/2 do 1 litre soka. Kada se oseti poboljsanje smanjiti na 1/4 litre.
Lako varljivo povrće

Cvekla je povrće koje se može koristiti čitave godine. Može se uzimati u bilo kom obliku bez ikakvih nepovoljnih posledica i ograničenja, lako je varljiva i ne utiče negativno na sekrecije želuca. Energetska vrednost cvekle je dosta visoka: 100 grama jestivog dela ima 189 kJ ili 45 kcal. Bogata je belančevinama, mastima i ugljenim hidratima. U njenom korenu možemo naći i deset odsto šećera. Toplu crvenu boju korenu cvekle daje sastojak zvan antocijan.

Primena u kulinarstvu

Mogućnosti njene primene u kulinarstvu su mnogostruke. I to ne samo njenog podzemnog dela već i zbog lista, koji je isto tako vredan kao i koren i može se upotrebljavati u kulinarstvu kao spanać. Sok od cvekle krepi i jača čitav organizam i deluje povoljno na razmenu materija u njemu. Zaslađen medom, postaje eliksir za smirenje, koji utiče i na blago snižavanje krvnog pritiska. Sok od cvekle i med koriste se u razmeri 1:1, a pije se po pola čaše tri puta na dan. Izuzetan ukus rendanoj sirovoj cvekli ili soku daju kim ili rendani ren.

Čorba za čišćenje krvi

Operite dve veze mladih listova cvekle, isecite i stavite da se kuva. Neka se sa cveklom kuva i veza peršunovog lista. Dok se lišće kuva (10-15 minuta) naseckati mladi crni i beli luk sa perima, narendati koren šargarepe, jedan koren peršuna i manji celerov koren. Narendati najsitnije četiri-pet cvekli, sve preliti velikom kašikom ulja i sokom od limuna, staviti u vodu s lišćem i odmah skloniti s vatre.

Salata za jačanje želuca

Krupno narendati cveklu i upola manje koren od celera. Začiniti s malo soli, limunovim sokom, kašičicom maslinovog ulja i mlevenim kimom, posuti peršunovim listom.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *