• 1
  • 0

Kako prenosi Best Magazin, organska šljive mogu unaprediti zdravlje na sledećih pet načina:

1. Zdravlje kostiju

Naučnici sa “Florida State” i “Oklahoma State” univerziteta, nedavno su testirali kod dve grupe žena gustinu kostiju, u postmenopauzi, u periodu od 1 godine. Jedna grupa žena je konzumirala 100 grama šljive dnevno, dok su žene iz druge grupe konzumirale 100 grama jabuke. Naučnici su takođe davali vitaminD (sunčanje) i kalcijum kroz biljnu ishranu. Nalazi ukazuju da su žene, iz grupe koja je konzumirala šljive, imale značajno veću gustinu minerala u kostima.

Kako tvrde naučnici, dnevna doza od samo 100 grama šljiva ispunjava dnevnu potrebu za borom.
Kalijum u šljivama je ono što ih čini tako dobrim graditeljima kostiju.

Naučnici koji su vodili ovo istraživanje izjavljuju:  „Konzumiranje šljiva značajno povećava mineralnu gustinu kostiju u odnosu na sušene jabuke. Šljiva takođe značajno smanjuje nivo seruma koji predstavlja marker prometa u kostima….

2. Antioksidanti

Šljive su bogate antioksidansima, i kao takve su sposobne da unište slobodne radikale koji mogu oštetiti ćelije i izazvati razne bolesti, uključujući i kancer.

Naučnici su zabeležili da, sveže šljive kao i suve šljive, zajedno sa mnogim drugim namirnicama bogatim antioksidansima, mogu pomoći u zaštiti mozga od starenja i time sprečiti razvoj demencije.

U stvari, iz najnovijih istraživanja, naučnici otkrivaju svoje beleške i tvrde da: “iako borovnice sadrže velike količine antioksidanata, šljive i suve šljive zapravo sadrže veće količine. Naučnici, sa Bostonskog univerziteta, su čak rangirali šljivu kao broj jedan namirnicu po antioksidativnim dejstvom. To je zato što šljive sadrže mangan, gvožđe i biljne fenole koji deluju kao antioksidansi.

3. Nizak nivo šečera

Dijetolozi i naučnici znaju da zbog toga što su šljive nisko na lestvici glikemijskog indeksa, nećete morati da brinete o višku unosa šećera kada ih jedete. U stvari, one vam mogu pomoći u kontroli šećera u krvi i na taj način smanjiti rizik od nastanka dijabetesa tip 2.

4. Čišćenje creva

Sigurno ste čuli u nekom trenutku da šljive pomažu u regulaciji rada debelog creva i da podstiču redovno pražnjenje. Pa, to je potpuno tačno. U stvari, dnevna potrošnja šljive je dokazano najbolji prirodni način da se osigura regularnost pražnjnja creva. U istorijskim spisima takođe možemo videti da su šljive vekovima prodavane kao „digestivni lek“. Kao laksativ, suve šljive su još efikasnije nego farmaceutski lekovi , tako da je uvek bolje probati sa prirodnim rešenjima.

Jedan od razloga zašto su šljive tako efikasne kada se koriste za regularnost izbacivanja stolice i kod oslobađanja od zatvora, je zato što su izuzetno bogate vlaknima. Samo jedna suva šljiva sadrži 3 odsto preporučenog dnevnog unosa vlakana.

Naravno, kod ljudi koji pate od teškog oblika zatvora, gde možda šljiva slabo ili ni malo ne pomaže, tu je uvek čuvena formula dr. Ričarda Šulca, Creva #1, koja će sigurno pokrenuti rad creva i pomoći kod redovnog pražnjenja.

5. Zdravlje srčanog mišića

Zapadnjački način života se posebno loše odražava na zdravlje srca, to su nam naučnici već godinama govorili a i sami iz prakse možemo to zaključiti. Ako ste u potrazi da na potpuno prirodan način zaštite svoje srce, obavezno dodajte šljive svojoj svakodnevnoj ishrani. Istraživači su otkrili da kalijum iz jedne šljive – 113 mg u proseku – pomaže normalizaciji krvnog pritiska, čime se smanjuje rizik od moždanog udara.

„Šljive su bogate kalijumom, važnim mineralom koji obezbeđuje pravilno funkcionisanja rada srca“, dr Adarš Kumar, interna medicina, Nacionalni institut za srce.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *