• 1
  • 0

Šta je kalijumska čorba?

 
Ova čorba se pravi od ostataka povrća, koje se proceđuje nakon višesatnog kuvanja. Ovi ostatci se kuvaju na tihoj vatri kako bi se dopustilo ispuštanje obilja minerala u vodu, koja se kasnije nakon ceđenja pije.
 
Ovaj postupak će napraviti jedan vrhunski detoks čaj (čorbu) od povrća koja će sadržati obilje selena koji pomaže u funkciji tiroidne žlezde, detoksifikujući vitamin K, i razne amino kiseline koje smanjuju apetit. Ali glavni sastojak ove čorbe je kalijum koji je jako dobar za mršavljenje.
 
Kalijum se uglavnom nalazi u tankoj kori povrća i ostalim delovima koje četo bacamo. Ovaj mineral je elektrolit i prirodni diuretik, što znači da će pomoći organizmu da izbaci višak tečnosti napolje. Studije pokazuju da kalijumska čorba izuzetno mnogo pomaže da se smrša, i to bez velike muke. Harvardski istraživači su otkrili da jedna šolja ove čorbe dnevno može pomoći u skidanju kilograma bez dijete ili vežbanja.
 

Kako kalijumska čorba deluje na naš organizam?

 
Kalijumska čorba ima alkalizirajuću pH vrednost, što pomaže da se nautrališu kiselinski nus-produkti varenja i metabolizma koji mogu dovesti do gubitka mišića. Otkriveno je da ovaj alkalizirajući efekat štiti telesne zalihe mišićnog tkiva koje će topiti masne naslage. 
 
U jednoj studiji sa Univerziteta Tufts, istraživači su otkrili da su odrasli ljudi, stariji od 55 godina, koji su konzumirali najviše kalijuma imali 16 posto više mišićne mase od onih koji su u ishrani dobili manje kalijuma. Mnogi ljubitelji ove čorbe tvrde da ih ova čorba održava kako ne bi dobili višak masti u kasnijim godinama života.
 
Konzumiranjem ove čorbe se takođe otklanja magla ili mutnina u mozgu, poboljšava se pamćenje i prestaju promene raspoloženja. To je zato što kalijum igra ključnu ulogu u komunikaciji između nervnih ćelija u mozgu. Dodatna istraživanja objavljena u časopisu „Žurnal bola“ ukazuju na to da mineralna svojstva elektrolita pomažu da se smanji aktivnost bolova u celom telu, smanjujući bol u mišićima i zglobovima za 33 ili više odsto u roku od samo četiri nedelje. Održavanje adekvatnog nivoa kalijuma u organizmu je takođe povezano i sa bržim zarastanjem rana, smanjenim nivoom stresa, nižim krvnim pritiskom i smanjenim gubitkom koštane mase koje je povezano sa starošću.
 

Recept za kalijumsku čorbu

 
Veliki lonac napunite sledećim sastojcima:
 
– 25% ljuski od krompira
– 25% ljuski od šargarepe i iseckane cele cvekle
– 25% iseckanog crnog luka
– 25% celera i tamnozelenog povrća
– ljuta paprika ili beli luk radi ukusa
– dovoljno vode da prekrije svo povrće
 
Neka se kuva na što manjoj temperaturi dva sata ili malo duže, najbolje u destilovanoj vodi. Procedite i konzumirajte samo tečnost, čvrsti ostatak od bilja se ne koristi i možete ga slobodno baciti. Ono što ne popijete možete koristiti naredni dan, a ako spremite veću količinu može stajati do 3 dana.
 
Dobri dodaci:
 
– organsko, hladno ceđeno, nefilterisano maslinovo ulje
– aleva paprika i beli luk.
 
Loši dodaci:
 
– sve vrste soli, kupovni sos od soje (tamari) i miso koji su prepuni soli, kelp (u prirodnom stanju nije mnogo slan, a ako vaš jeste onda u sebi ima morske soli koja se ne treba koristiti.
 
– dodaci vitamina, minerala i hranljivih sastojaka uzeti iz životinja ili neorganskih izvora (npr. ulje riblje džigerice, formule od žlezdi, pojedini digestivni enzimi, mineralne tablete, itd.)

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *