• 558
  • 0

Mozak – Postoji razlog zašto se brza hrana smatra „hranom za utehu“. Crveno meso koje sadrži hamburger puno je aminokiselina koje podsstiču lučenje serotonina, hormona sreće, zbog čega se na trenutak osećate bolje.

Srce – Crveno meso je puno zasićenih masti. Konzumiranje hrane bogate zasićenim mastima dugoročno povećava rizik od srčanih obolenja i infarkta, a može da poveća i rizik od obolevanja od raka. Hamburgeri puni soli čine da vaše telo zadržava vodu, zbog čega, ne samo da ćete se osećati naduveno, već će i srce teže raditi, čime se povećava krvni pritisak.

Krvotok
– Štetu arterijama pravite posle konzumacije samo jednog obroka brze hrane, rezultati su studije iz 2012. godine objavljeni u kanadskom žurnalu kardiologije. Vremenom zasićene masti u crvenom mesu povećavaju nivo holesterola. Dobra strana crvenog mesa je to što je puno gvožđa, vitamina B12 i cinka, čime jačate imunološki sistem.

Šećer u krvi – Rafinirani ugljeni hidrati u hamburgeru se brzo vare i uzrokuju povećanje nivoa šećera u krvi. Dugoročno, ovo može da poveća rizik od razvijanja dijabetesa tipa 2.

Kosti i mišići
– Crveno meso je bogato proteinima, što vam daje instant energiju i pomaže u izgradnji mišića i kostiju.

Telesna težina – Brza hrana je izuzetno kalorična. Vremenom ovaj višak kalorija može dovesti do gojenja, čime svoj organizam stavljate pod rizik za obolevanje od niza bolesti.

Izvor

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *