• 1
  • 0

Bundeva može da se jede kao kuvana i pečena bundeva ili da se pravi pita od bundeve, zatim mnogi vole da grickaju semenke bundeve, a od semenki se dobija i bundevino ulje. Neki prave sok i čorbu od bundeve ili je pripremaju na razne druge načine. Iako je veoma zdrava, još uvek mnogi bundevu ne koriste u ishrani, što je prava šteta.

Bundeva je jednogodišnja zeljasta biljka. Stabljike biljke su bodljikave i puze po zemlji, a mogu da dostignu i 10 m dužine. Listovi su veliki i srcoliki, a po obodima nazubljeni. Cvetovi su žuti. Dulek cveta u julu i avgustu mesecu, a zreo je u septembru i oktobru. Neke sorte bundeve daju džinovske primerke, čime se uzgajivači ponose. Na preseku bundeve, unutrašnjost čini jestivi narandžasti mesnati deo, a u sredini su semenke bundeve koje su isto tako jestive i lekovite.

Biljka je poreklom iz Amerike, a u našim krajevima se gaji tradicionalno, već jako dugo i to veliki broj sorti.

Semenke bundeve

Kada je bundeva zrela, preseče se i semenke se odmah odvajaju od vezivnog tikiva , peru i suše. Seme je lako kvarljivo, ako se ne osuši i lakše se kvari kada je oljušteno. U oljuštenom semenu se nalazi oko 40% ulja, 30% belančevina, smola, pektini, šećer itd. Ove semenke su veoma zdrave i mnogima omiljene grickalice. Ipak treba biti umeren u njihovom konzumiranju, jer sadrže dosta ulja, a obično su i dosta zasoljene.  Grickanje semenki lako predje u naviku.

Bundevino ulje

Semenke bundeve se koriste za dobijanje kvalitetnog ulja. Bundevino ulje  je tamnozelene boje. U njemu ima 45% linoleinske kiseline, 30% palmitinske i stearinske i 25% oleinske. Ulje je lako svarljivo i koristi se za ishranu ljudi. Može se koristiti samostalno za salate ili mešati sa drugim uljima.

Meso bundeve

Meso bundeve ili pulpa može se jesti pečeno u rerni ili sirovo u šejku (gusti sok). Posle termičke obrade jede se samo kao pire od bundeve ili se dodaje med, cimet i sl.  Narandžasta boja potiče od karotena. Bundeva može da se renda i onda se pravi ukusna pita od bundeve. Meso bundeve je niskokalorično i nutricionisti ga preporučuju gojaznima i dijabetičarima, pod uslovom da se ne zasladjuje. Vešte domaćice bundevu koriste u kuhinji za pitu, čorbu, salatu i sl. To je zaista dobra hrana za ljude.

Bundeva kao lek

Bundeva se koristi za lečenje psorijaze. Sveže cedjeni sok od bundeve je dobar za creva. Naročito je dobar kod upale tankog creva, proliva i crevnih parazita. Semenke bundeve su korisne i kod lečenja uvećane prostate. Bundeva je diuretik i pospešuje izmokravanje. Ako jedete bundevu možete smanjiti holesterol i trigliceride u krvi. Semenke bundeve se daju i domaćim životinjama protiv crevnih parazita.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *